Grenaa Marine

Et slag for miljø og bæredygtighed

Bæredygtige møbler i ubehandlet træ.

Møbelforhandlere prioriterer miljøet

10. januar 2019 Henrik Larsen 0 kommentarer

Der kan ikke længere herske tvivl om, at klimaforandringer er en realitet. Kloden bliver varmere, indlandsisen svinder ind og havene stiger. Som en konsekvens af klimaforandringerne og et stigende fokus på menneskets indflydelse på miljøet vælger flere og flere danskere at stræbe efter en bæredygtig livsstil. Dette kan f.eks. indebære økologiske fødevarer, elektriske biler og et nedsat vandforbrug. Men i de seneste år har en ny trend også bredt sig, nemlig efterspørgslen på bæredygtige møbler. Danskerne er blevet bevidst om, at vi kan være med til at skåne miljøet ved at købe en bestemt slags møbler, og som en konsekvens af den større miljøbevidsthed hos kunderne har flere møbelforhandlere valgt at fylde butikken op med bæredygtige møbler.

Bæredygtige møbler indtager butikkerne

Både hos de store møbelkæder og de mindre møbelforhandlere er man parat til at deltage i kampen for en sundere og mere bæredygtig møbelbranche. Dette gør man bl.a. ved hjælp af mærkningsordninger i stil med dem, vi kender fra fødevarer. Et af de mest betydningsfulde mærker er det såkaldte FSC-certifikat, som træmøbler kan få, hvis træet stammer fra skove, hvor der ikke bliver fældet flere træer, end skoven kan nå at regenerere. Ved at købe FSC-certificerede møbler er du således med til at sikre, at verdens skove ikke bliver udryddet. 

Det er vigtigt at sikre vores skoves overlevelse, fordi træer er med til at optage den CO2, vi udleder i atmosfæren. FSC-mærket er således med til at begrænse mængden af den CO2, der bliver ledt ud i atmosfæren. En anden måde, hvorpå du mindsker CO2-udledningen, når det kommer til møbler, er at købe møbler, som er produceret tæt på dig, så transporten er minimal. 

Et andet parameter, du kan gå efter, hvis du ønsker bæredygtige møbler til hjemmet eller kontoret, er økologi. I økologiske tekstilmøbler er stoffet produceret uden brug af kemikalier. Endelig er der også mulighed for at købe møbler, som er designet efter ”upcycling”-princippet. Upcycling går kort sagt ud på at ”opkvalificere” genbrugsmaterialer, så kasserede materialer får ny og bedre brugsværdi som møbler og andet inventar. 

Komfort og god samvittighed

I møbelbranchen er man blevet opmærksom på den stigende efterspørgsel på bæredygtige møbler. Miljøvenlige møbler er ikke længere en niche, men derimod en stor del af sortimentet hos mange danske møbelforhandlere. Den øgede fokus på bæredygtighed har også betydet, at der i stigende grad bliver udviklet møbler, som forener bæredygtighed med både komfort og æstetik. Miljøvenlighed behøver nemlig på ingen måde være synonym med klodset design eller dårlig komfort. Forbrugernes ønske om at købe miljøvenlige møbler har inspireret en lang række prominente møbeldesignere til at anvende eksempelvis miljøvenlig bambus eller drivtømmer til at fremstille lækkert inventar til boligen og arbejdspladsen. Derfor er det blevet væsentligt nemmere for dig at vælge møbler, som er behagelige, og som samtidigt er en fryd for både øjet og samvittigheden.

I dag har du altså rig mulighed for at handle mere miljørigtigt, når du køber møbler. Find mere inspiration på nettet, eller spørg din lokale møbelforhandler, hvis du er interesseret i en miljøvenlig boligindretning.

Forrige artikel